ZOPPA viert: Dag van de Aarde

Be the change you want to see in the world. Save-rescue-recycle-plant-clean-care. In deze extreem woelige tijden zou ik de aarde soms echt willen kunnen oppakken, even veilig wegstoppen, koesteren en helen.

22 april is het zover, dan vieren we de Internationale dag van moeder Aarde. Neem deze belangrijke dag mee in jullie agenda op.

Dag van de Aarde

Vier op je eigen manier dag van de aarde

Misschien is het wel leuk om op je eigen manier de dag van de aarde te vieren.

  • Door een verkwikkende boswandeling of fietstocht te maken.
  • Plant of zaai bloemen in je tuin of op je terras.
  • Je kan een insectenhotel installeren en zo voor meer biodiversiteit  zorgen.
  • Ruim zwerfvuil op in je straat of buurt.
  • Neem foto’s van je acties en post ze op sociale media met de hashtag:  #earthday #dagvandeaarde en #investinourplanet.

Zo inspireer je misschien wel anderen om ook initiatief te nemen en creëer je een positieve vibe.

Wanneer we zien en ervaren, en dus niet vergeten hoe mooi en kostbaar onze planeet is, dan zijn we wellicht meer geneigd om na te denken op welke manier wij als individu kunnen bijdragen tot het behoud en de bescherming daarvan.

Het zit in zoveel kleine dingen

Nadenken over wat je koopt en overschot vermijden, vaker kiezen voor plantaardig, koken met seizoensgebonden producten, plastic verpakkingen vermijden, kiezen voor duurzaam, lokaal kopen, je afval minimaliseren, bewust omgaan met energie… Allemaal zaken die we weten, maar waar we blijvend alert voor moeten zijn. Samen kunnen we streven naar bewustwording en wereldwijde duurzame ontwikkeling.

Earthday.org is de overkoepelende organisatie wereldwijd. Met de slogan #investinourplanet willen ze dit jaar iedereen mobiliseren. Overal ter wereld worden activiteiten georganiseerd, zoals markten, wandeltochten, opruimacties… Ook in België krijgt de Dag van de Aarde meer en meer aandacht. Bond Beter Leefmilieu werkt onder andere samen met partners zoals Natuurpunt, Velt, Greenpeace…

Wat doet ZOPPA voor Dag van de Aarde?

Dat de Dag van de Aarde voor ZOPPA een belangrijke feestdag is, spreekt voor zich.

Wij streven met alles wat we ondernemen, dag in dag uit, naar bewustwording en duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Voor onze klanten, voor onszelf, voor leven op aarde.

Om deze dag te vieren, voegen wij vanaf vandaag bij elke bestelling symbolisch een zaadbommetje toe, en dit zolang de voorraad strekt. Op die manier kan je de lente een kleine boost geven met een explosie van kleur, nieuw leven en dus hoop. En misschien dat dit je kan inspireren om op je eigen manier de Dag van de Aarde te vieren. Elke dag opnieuw het hele jaar door! Imagine…

Dag van de Aarde

De dag waarop wereldwijd op een positieve manier aandacht wordt gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Reeds in 1970 vond de toenmalige Amerikaanse senator Gaylord Nelson het nodig een dag in het leven te roepen die de bevolking en de regeringen bewust moest maken van de milieuproblemen die de planeet bedreigden. Op 22 april van dat jaar riep de senator op tot protesten die de aandacht moesten vestigen op het behoud en leefbaarheid van de aarde.

De manifestatie in de Verenigde Staten bleek een onverwacht succes. Meer dan 20 miljoen demonstranten lieten hun stem horen en eisten een gedragsverandering. De Dag van de Aarde was geboren en kreeg geleidelijk aan wereldwijde navolging. In 2009 werd 22 april door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van Moeder Aarde.