Maak kennis met de ZOPPA SOAP GARDEN

Er gaat niets boven het maken van natuurlijke producten met toevoegingen van eigen geteelde kruiden en bloemen.

De plek waar ik ooit het eerste zaadje van ons zeepverhaal letterlijk en figuurlijk geplant heb. Mijn liefde voor kruiden en bloemen is meegegeven van thuis uit, het zit in de genen. Als we vroeger griep, verkoudheid of een kwaaltje hadden, kwam ons moeder altijd met één of ander middeltje uit haar kruidenboeken af.

Als kind fascineerde het mij enorm: een muggenbeet bijvoorbeeld, daar legde ze een gekneusd blad weegbree op en dat verzachtte meteen de pijn. Verse netelsoep eten, was voor mij in de jaren 70 een heuse Harry Potter belevenis avant la lettre. En de geur van verse kamille zal voor mij altijd gelinkt blijven aan een frisse haarspoeling tijdens warme zomerse dagen om mijn blonde haar op te lichten. Kortom, planten en bloemen zijn altijd een onderdeel van mijn bestaan geweest.

Bloementuin Zoppa

12 jaar geleden zijn we hier op de boerderij in Koningshooikt komen wonen. Plots kon ik me helemaal uitleven in de moes- en kruidentuin, en gaf de natuur me steeds meer van haar wonderlijke geheimen prijs. Een eindeloze ontdekkingsreis die ik nog steeds aan het maken ben.

Nadat ik mijn vriendinnen bestookt had met verse kroppen sla, prei, tomaten, kruiden en andere lekkere dingen uit de tuin, begon ik mijn grenzen te verleggen en producten te maken. Mijn interesse ging vooral uit naar verzorgingsproducten.

Zo werden de natuurlijke wonderen vanuit onze ZOPPA SOAP GARDEN geïmplementeerd in de producten die je vandaag kan vinden in de webshop. Ons moeder haar liefde voor, en kennis van, de kruiden is echt niet voor niks geweest. Merci.

Graag neem ik jullie mee in de tuin

Lente, mijn favoriete seizoen! Nieuw leven, een nieuw begin, loslaten, opbouwen naar de zomer toe, inspiratie.

Zoals elk jaar beginnen we eraan! Deze maand zijn we vooral bezig geweest met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. De plannen zijn gemaakt, de grond is er klaar voor en ik ook.

Groenten, bloemen  en kruiden worden gecombineerd, zowel voor eigen gebruik als voor de zeepziederij. Voor de zepen mogen volgende drie toppers niet ontbreken in de SOAP GARDEN:

Goudsbloem: Calendula officinalis

Plantenfamilie: Asteraceae

Calendula is een bekend geneeskrachtig kruid. De opbeurende mooie oranje of gele bloem bevat veel belangrijke helende bestanddelen. De gedroogde bloem wordt gebruikt als thee, of om tincturen en maceraten mee te maken. 

Onderaan het recept van het calendula maceraat dat we gebruiken voor onze Flower Power soap bar. Calendula bevordert de heling van moeilijk genezende wonden en kloven, verzacht rode plekken, beten en steken en heelt de huid.

Kamille: Anthemis nobilis L.

Plantenfamilie: Asteraceae

Kamille herken je aan zijn witte bloemblaadjes met een geel hart, margrietachtige bloemen in de zomer. Ze verspreiden een herkenbare zoete geur tijdens de zomer. Je kan de bloemen drogen en gebruiken om kamillethee te maken.

Een aftreksel kan ook worden gebruikt als haarspoeling, bekend voor het lichter maken van blond haar. Kamillebloemetjes in het bad zorgen voor een verzachtende badtraktatie. Ook een verzachtend bloemetje voor de babyhuid.

Lavendel: Lavendula angustifolia, L.

Plantenfamilie: Lamiacea

Lage sterk geurende, groenblijvende struik. Het heeft zowel culinaire als medicinale eigenschappen en is een plezier voor bestuivers zoals bijen. Van oudsher werd lavendel geteeld om in potpourri te doen of om in zakjes te naaien om de lucht te zoeten en kleding te parfumeren. Uit de bloemen wordt ook een krachtige olie gedistilleerd. De etherische olie van lavendel werkt kalmerend en rustgevend.

Onze lavendelzeep en etherische olie kreeg de naam Purple Haze.

RECEPT: MACERAAT VAN GOUDSBLOEM

Ook genaamd Calendula Officinalis of de bloemhoofdjes

  • Glazen steriele luchtdichte afsluitbare bokaal van 1000ml
  • Steriele luchtdichte bokaal, liefst donker glas
  • theedoek
  • 25 gr gedroogde Calendula bloemhoofdjes INCI: calendula officinalis
  • 750 ml biologische olijfolie (Pomace) INCI: Oleo europaea

MAKEN VAN HET MACERAAT

  • Weeg de goudsbloemhoofdjes in gram af en doe ze in de glazen luchtdichte afsluitbare bokaal.
  • Giet de biologische olijfolie (Oleo europaea) over de gedroogde Calendula bloemhoofdjes.
  • Sluit de pot goed af.
  • Zet de pot met bloemhoofdjes achter glas, liefst in de zon.
  • Na 3 weken is de olie klaar en zeef je de olie met theedoek in de steriele glazen bokaal, zodat alle heilzame stoffen mee in de olijfolie zitten en blijven zitten.

Het maceraat kan je gebruiken om de huid te verzachten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste aankoop.

Ontvang onze nieuwsbrief vol leuke weetjes en updates over onze nieuwste producten.